Nobel Prize 2022 Exam Questions

Nobel Prize 2022 Exam Questions

The list of Nobel Prize Winners in 2022 is an important topic for competitive exams. Questions on Nobel Laureates form an important part of the current affairs and general awareness sections in many government exams.

Hence, the article will provide the list of Nobel Prize winners in 2022 and questions to assist in Government exam preparation.

1) Who won Nobel Prize 2022 for Medicine?
a) Alfred Gilman, Martin Rodbell
b) Barbara McClintock
c) Stanley Prusiner
d) Svante Paabo

2) For what was Nobel Prize 2022 for Medicine given?
a) Discovery of Prions
b) Discovery of G-Proteins
c) Discoveries concerning genomes of extinct hominins and human evolution
d) Discovery of mobile genetic elements

3) Who won Nobel Prize 2022 for Physics?
a) Alain Aspect, John F. Clauser, Anton Zeilinger
b) Frederic Reines
c) Martin Perl
d) Georges Charpak

4) For what was Nobel Prize 2022 for Physics given?
a) Detection of neutrino
b) Experiments with entangled photons, establishing the violation of Bell inequalities and
pioneering quantum information science
c) Invention and development of particle detectors
d) Discovery of the tau lepton

5) Who won Nobel Prize 2022 for Chemistry?
a) Kary Mullis
b) John Pople
c) Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldar, K. Barry Sharpless
d) Henry Taube

6) For what was Nobel Prize 2022 for Chemistry given?
a) Development of computational methods in quantum chemistry
b) Work on mechanisms of electron transfer reactions
c) Invention of the polymerase chain reaction method
d) Development of click chemistry and bioorthogonal chemistry

7) Who won Nobel Prize 2022 for Literature?
a) Annie Ernaux
b) Seamus Heaney
c) Joseph Brodsky
d) Derek Walcott

8) For what was Nobel Prize 2022 for Literature given?
a) All-embracing authorship
b) Poetic oeuvre of great luminosity
c) Courage and clinical acuity with which she uncovers roots, estrangements and
collective restraints of personal memory
d) Works of lyrically beauty and ethical depth

9) Who won Nobel Prize 2022 for Peace?
a) Ales Bialiatski, Memorial, Centre for Civil Liberties
b) UNHCR
c) UNICEF
d) Red Cross

10) For what was Nobel Prize 2022 for Peace given?
a) Refugee relief
b) Work during Corona Pandemic
c) Promoting principles of the Geneva Convention
d) Promoted the right to criticize power and protect the fundamental rights of citizens.
Outstanding effort to document war crimes, human rights abuses, and abuse of power.

Nobel Prize 2022 Quiz Questions with Answers

1.D
2.C
3.A
4.B
5.C
6.D
7.A
8.C
9.A
10.D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *